Onze werkwijze met therapiehonden

Therapiehond: hulpmiddel bij zorginstellingen

Onze therapiehonden, zoals Britta en Sanne, worden (samen met de vaste begeleider van Contacthond) ingezet als hulpmiddel bij zorginstellingen. Ze begeleiden daar reguliere therapiesessies. De hondenbegeleiders zijn speciaal opgeleid om het gedrag van een hond te kunnen lezen. Ze hebben verstand van hondengedrag en kennis van de wijze waarop een hond effectief en verantwoord ingezet kan worden binnen een therapiesessie. Zo kan Stichting Contacthond veiligheid waarborgen.

Leenhond concept

Stichting Contacthond werkt met haar therapiehonden volgens een ‘leenhond-concept’. We selecteren honden van particuliere baasjes en leiden ze, indien geschikt, op tot therapiehond. De therapiehonden wonen bij hun eigen baasje en zijn op een vaste dag en tijd aan het werk. Voor de honden een prettige manier om bezig te zijn, voor de baasjes een goed gevoel dat hun hond een wereld van verschil kan betekenen. De honden worden gehaald en thuisgebracht door de hondenbegeleider. Na elke sessie geeft de hondenbegeleider feedback aan de eigenaar.

Samenwerken met therapeuten

Contacthond levert zelf geen therapeuten, maar werkt altijd samen met een reguliere zorgaanbieder/therapeut. We ondersteunen cliënten die al bij een specifieke zorginstelling behandeld worden (of wonen), maar ook particuliere cliënten kunnen bij ons terecht.

Een professionele therapeut (bijvoorbeeld een orthopedagoog, fysiotherapeut, kinderpsycholoog of logopedist) stelt samen met de begeleider van het dier een behandelplan op voor de cliënt en voert dit uit. Het dier is dus een bewust en integraal onderdeel van de behandeling van de cliënt. Een krachtig hulpmiddel dat bij diverse indicaties effect heeft.

Kosten van een therapiehond

De kosten van de inzet van een therapiehond worden deels vergoed door zorginstellingen. Het andere gedeelte wordt betaald door een bijdrage van particulieren aan Contacthond.Voor vragen hierover neem gerust contact op met info@contacthond.nl. We geven u graag meer informatie.

Posted in Algemeen Tagged with: , , ,

Leave a Reply