Over ons

Stichting Contacthond zet therapiehonden in tijdens therapiesessies in zorginstellingen. Tijdens bestaande therapievormen (o.a. logopedie, fysiotherapie, psychotherapie) worden onze therapiehonden ingezet om mensen met een verstandelijke- en/of lichamelijke beperking verder te helpen in hun ontwikkeling. Deze vorm van therapie heet dierondersteunde therapie (DOT); therapie ondersteund door een dier. Het is een verzamelnaam voor therapievormen waarbij een dier wordt ingezet en waarbij een therapeut en cliënt toewerken naar een van te voren omschreven therapeutisch doel.

Stichting Contacthond maakt gebruik van therapiehonden; speciaal geselecteerd en getraind om op een rustige manier contact te zoeken met cliënten. De honden werken altijd met een vaste begeleider. Zij zijn gespecialiseerd in het gedrag van honden en weten wanneer ze de hond op veilige en effectieve wijze kunnen inzetten tijdens de therapie.

 

De hond wordt bij dierondersteunde therapie onder andere gebruikt om gedrag te spiegelen, nieuw gedrag te oefenen en de cliënt te confronteren met emoties of spanningen. Volwassenen en kinderen met een beperking kunnen door het intensieve contact met een therapiehond hun gedrag  veranderen en hun motoriek, reactie- en leervermogen verbeteren. En bij mensen met een gedragsstoornis kan het de toegang tot de omgeving vergemakkelijken. Ook wordt gebruikgemaakt van het gegeven dat het mensen veel zelfvertrouwen geeft als ze controle hebben over een hond.

Stichting Contacthond is een professionele non-profit organisatie. Het doel is zoveel mogelijk mensen in Nederland te laten profiteren van de samenwerking met een therapiehond.

Leave a Reply