Therapie met honden in opkomst

Effecten van therapiehonden

Therapie met dieren en in het bijzonder therapie ondersteund door honden is sinds een aantal jaren in opkomst in Nederland. Stichting Contacthond is altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

Vooral in Amerika en Duitsland zijn studies verricht naar effecten van therapiehonden. Er is aangetoond dat huisdieren bijzonder geschikt zijn als therapeutisch medium. Meetbare fysieke effecten zijn bijvoorbeeld verlaging van bloeddruk, hartslag en stressniveau van cliënten. Door een therapiehond in een therapiesessie te introduceren worden sneller en efficiënter resultaten bereikt.

Waarom zijn honden geschikt?

Van alle therapiedieren worden honden tegenwoordig het vaakst ingezet. Honden zijn hier zeer geschikt voor.

–       Een hond is een sociaal dier en kan zich goed aan elke situatie aanpassen.

–       Hij zoekt contact en communiceert met mensen door zijn lichaamstaal.

–       Hij onderneemt activiteiten met mensen, is aaibaar en nodigt uit tot interactie.

–       Een hond stelt geen eisen over openheid of het blootgeven van emoties. En hij oordeelt niet; het maakt hem niet uit wie of wat je bent.

–       Een effect dat veelvuldig gebruikt wordt is dat een hond onmiddellijk het gedrag en de gemoedstoestand van de cliënt weerspiegelt. Daardoor kan op een speelse en niet confronterende manier nieuw gedrag worden geoefend. Als bijvoorbeeld de commando’s te aarzelend worden uitgesproken zal de hond ze niet opvolgen. Als de cliënt stevig staat en overtuigd spreekt zal de hond het commando wel uitvoeren.

–       Ook kan de hond ingezet worden als sociale katalysator. Het is immers makkelijker contact te maken met andere mensen als er een hond naast je zit.

Kortom een ideaal therapeutisch hulpmiddel!

Professionele opleiding voor therapiehond

Therapiehonden van Stichting Contacthond krijgen een professionele opleiding. De trotse eigenaren van een pup geven hun hond vaak al bij ons op als Contacthond, maar de hond gaat pas echt aan de slag als hij of zij 1,5 tot 2 jaar oud is. Dan is de hond stevig genoeg om de ervaringen in het werk aan te kunnen. We geven eigenaren van een jonge hond wel advies waar de hond aan moet voldoen om therapiehond te kunnen worden.

Zodra een hond geselecteerd, getest en getraind is kan hij aan de slag voor Stichting Contacthond. We werken bij verschillende zorginstellingen door het hele land. Idealiter zoeken we honden in de omgeving van de zorginstelling. Zo houden we de kosten van het inzetten van ‘onze’ honden laag. Een hond kan maximaal twee therapiesessies van één uur achter elkaar werken, met een minimale pauze van een kwartier tussen de sessies. Na twee sessies krijgt de hond rust. Zo garanderen we veiligheid voor de hond én voor de cliënt.

Posted in Nieuws Tagged with: ,

Leave a Reply